Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ειρωνεία


Εδώ κ καιρό ήθελα να γράψω για το θέμα της ειρωνείας γενικά! Αλλά τα γεγονότα των τελευταίων 2 ημερών με εξόργισαν τόσο που αποφάσισα να γράψω πιο συγκεκριμένα για την ειρωνεία των "μεγάλων" σε ηλικία προς τους "μικρούς" κ άνευ λογικής εφήβων!

Τις τελευταίες 2 μέρες (Δευτέρα- Τρίτη) αποφασίσαμε οι μαθητές του Γυμνάσιου- Λύκειου ............ να κάνουμε κατάληψη! Τέσπα σαν πολιτισμένα όντα που είμαστε αποφασίσαμε να συζητήσουμε την πρώτη μέρα (Δευτέρα) τους λόγους για τους οποίους αποφασίσαμε να καταλήψουμε το σχολείο και να ψηφίσουμε εάν θέλουμε να γίνει αυτό η όχι!
Παρουσιάζοντας τους λόγους στον διευθυντή του σχολείου, εκείνος απαξίωνε τους λόγους έναν προς ένα, λέγοντας πως τα θέματα αυτά έχουν σταδιακά αρχίσει να υλοποιούνται και αποφεύγοντας να δώσει απαντήσεις έλεγε πως αυτά δεν είναι θέματα που αφορούν ένα τόσο μικρό σχολείο αλλά γενικά όλη την Ελλάδα.
Το χειρότερο όλων βέβαια ήταν, όταν κάποιοι μαθητές αντιδρούσαν (πολύ εύστοχα κ πολύ ευγενικά) εκείνος τους απαντούσε όχι μόνο ειρωνικά αλλά τους υποτιμούσε λεκτικά, με τον τρόπο με τον οποίο τους μιλούσε, θεωρώντας αυτά τα άτομα χαμηλής νοημοσύνης και υπευθυνότητας. Η συζήτηση συνεχίστηκε για λίγο κ στο τέλος ο "ανώτατος άρχοντας" του σχολείου θεώρησε πως το σημερινό δεν μπορεί να θεωρηθεί κατάληψη αλλά αποχή κ συνέχισε απειλώντας πως αν συνεχιστεί αυτό θα κοπούν οι εκδρομές καθώς κ ότι οι απουσίες θα περαστούν κανονικά. Περιμένοντας στην ψηφοφορία οι περισσότεροι μαθητές να είναι κατά της αποχής, μετά από τις απειλές του, είχε αυτήν την έκφραση σιγουριάς ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του. Βέβαια, το πρόσωπό του σκυθρώπιασε κ εμφανίστηκε ένα μειδίαμα στα χείλη του καθώς φοβόταν ότι το κοινωνικό του "status" κ το "image" του θα σχολιαζόταν, από την ανεξέλεγκτη πορεία των λιγοστών μαθητών, καθώς ήταν ζήτημα αν ήταν πάνω από 4 άτομα αυτά που ήταν κατά της αποχής! Φεύγοντας από την αίθουσα (διότι είχε "νικηθεί") έριξε σε όλους μας ένα βλέμμα γεμάτο νόημα " εννοώ τις απειλές μου".

Την δεύτερη μέρα (Τρίτη) μαθητές του σχολείου ασφαλίζουν με αλυσίδες τις εισόδους μη αφήνοντας τους καθηγητές να εισέλθουν. Όταν έφτασε ο διευθυντής άρχισε να εκνευρίζεται και να ανεβάζει τον τόνο της φωνής του κατηγορώντας τους μαθητές "τι είναι αυτά που κάνετε" και άλλα τέτοια! Τελικά με την βία** εισέρχεται μέσα στο σχολικό κτήριο κ οι μαθητές μη θέλοντας να ασχοληθούν περαιτέρω τον αφήνουν να προχωρήσει. Προχωρώντας ο κύριος που έχει σταλεί από το υπουργείο παιδείας κ έχει την σχετική μόρφωση ώστε να αναλαμβάνει την θέση του διευθυντή ενός σχολείου αποκαλεί τους μαθητές "τσογλάνια"*** με ένα ύφος ότι γνωρίζει άριστα την σημασία της λέξης κ πως την αντιπροσωπεύουμε αντάξια. Θεωρώντας κ την δεύτερη μέρα ως αποχή περνάει σχεδόν σε όλους τους μαθητές απουσίες!
Κ εδώ τελειώνει κ η δεύτερη μέρα μιας ειρωνικής κοινωνίας!

Κ αναρωτιέμαι εγώ τώρα δείχνουν τέτοια άτομα, που επαναλαμβάνω έχουν σταλεί από το υπουργείου παιδείας, πρότυπο μίμησης από τους μαθητές? Νομίζω το ακριβώς αντίθετο.. καθώς η ειρωνική συμπεριφορά, τα σχόλια περί νοημοσύνης κ ανεύθειας κ οι χαρακτηρισμοί τύπου "τσογλάνια" απωθούν όχι μόνο τους εφήβους να έχουν τέτοια πρότυπα αλλά και από την παιδεία γενικότερα σκεπτόμενοι το πως έχουν καταλήξει τα πράγματα στην παιδεία κ στην εκπαίδευση!


*θα παρακαλούσα οι συμμαθητές μου να μ ενημερώσουν αν έχουν γίνει κάπως διαφορετικά τα πράγματα ώστε να το διορθώσω!

Μετά την ενημέρωση από συμμαθητές
** ο διευθυντής του σχολείου όχι μονό με βίαιο αλλά κ με τραγελαφικό τρόπο εισχώρησε στο προαύλιο του σχολείου σαν κλέφτης χρησιμοποιώντας τους εκπαιδευτικούς του δημοτικού σχολείου, το οποίο συστεγάζεται μαζί με το δικό μας!
***εκτός από τον χαρακτηρισμό "τσογλάνια" μας αποκάλεσε κ "γύφτους" δείχνοντας έτσι τον ρατσιστικό χαρακτήρα κ για άλλη μια φορά την παιδεία του Έλληνα εκπαιδευτικού!

3 σχόλια:

  1. Η ειρωνία(όταν δεν είναι φιλική, στην παρέα κτλ) πιστεύω πως είναι μια απελπισμένη κίνηση όταν δεν μπορεί κάποιος να βρει λογικά επιχειρήματα ή όταν θέλει να δείξει πως είναι κάτι παραπάνω από τους υπόλοιπους. Χμμμ νομίζω πως κατάλαβα από πιο σχολείο είσαι, αν μένεις στην Βέροια :P
    Ελπίζω να είχατε λογικά επιχηρήματα (και όχι π.χ. η τυρόπιτα είναι στόγγηλη). Ο διευθυντής σας απαράδεκτος μάλλον!

    (το ρητό από πάνω καταπληκτικό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όχι δεν μένω στην Βέροια, αλλά στα Ριζώματα.(κοντά στην Βέροια)... κ πιστεύω κι εγώ ακριβώς αυτό π λες για την ειρωνεία.. ωστόσο τα αιτήματα δεν ήταν του τύπου η τυρόπιτα γιατί είναι τετράγωνη κ όχι στρόγγυλη αλλά ήταν πιο σοβάρα.. το πιο ενοχλητικό βέβαια ήταν οι χαρακτηρισμοί κ οι απειλές του!

    (όσο για το ρητό μπράβο στον/στην Nathaniel Hawthorne xD)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι θα μας πεις κι εσύ...