Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Άνθρωποι χωρίς παιδεία!

Πάει καιρός ε?
Όσο να πεις 11+ μήνες πέρασαν από την τελευταία ανάρτηση.
Αν χαρακτήριζα αυτό το διάστημα θα έλεγα ότι ήταν κάτι παραπάνω από πλήρες και ολοκληρωμένο, έντονο και εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ναι ήμουν μαθητής Γ' Λυκείου και πέρασα και εγώ από την τελευταία φάση της "αξεπέραστης" ελληνικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης! Όλα αυτά και οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με "σκούντηξαν" για να γράψω αυτή την ανάρτηση που θα αφορά την παιδεία στην χώρα μας(αν και η τριτοβάθμια εκπαίδευση έρχεται από την επόμενη σεζόν)

Πρώτα από όλα τι συνέβη σε αυτό το διάστημα που έλειπα από το Blogging!
Έμαθα πολύ καλά το δρόμο Ριζώματα-Βέροια (φροντιστήρια πάνω-κάτω), καινούργιες γνωριμίες καινούργιες εμπειρίες, 1ο πάρτυ Γ' Λυκείου Ριζωμάτων (αυτό και αν ήταν αξέχαστη εμπειρία ημερολόγια, κάρτες, μαγαζί, ποτά, 'έκανα και τον μπάρμαν', τρέξιμο όλη μέρα και όλη νύχτα.. Φοβερά!), κάτι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιές - ούτε καν θυμάμαι τι έκανα(α είναι μέσα στα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας εξερεύνησε όλο το σπίτι και στις διακοπές), Χιόνι και μιλάμε για το χιόνι (αποκλεισμός τρελός εδώ στα βουνά), 2ο πάρτυ Γ΄ Λυκείου Ριζωμάτων ( το θέλαμε σε στυλ λαϊκό επιχειρηματικά μυαλά :Ρ άντε τρέξιμο πάλι, μαγαζί ποτά, 'έκανα και τον μπάρμαν πάλι', από το πρωί μέχρι το άλλο πρωί και μετά να μην μπορείς να κουνηθείς την επόμενη μέρα... δίχως γυρισμό εμπειρία), έρχεται μια από τις καλύτερες εβδομάδα της χρονιάς Eurotrip θα το έλεγα- εξερεύνηση στα  Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη τα 3Β (Βελιγράδι- Βουδαπέστη - Βιέννη) πως να το ξεχάσεις αυτό? και μετά? ένα κενό που δεν θυμάμαι τίποτα μέχρι τον Μάιο- Ιούνιο και τις πανελλαδικές, 2+1/4 βδομάδες ασχολίαστες, μετά τι έχει μείνει.. α ναι αποτελέσματα (χαρά), μια προσπάθεια για ραδιόφωνο (σε λίγο καιρό πάλι ον αιρ) και τώρα κάτι ολυμπιακοί έμαθα γίνονται στην GB.. αυτά![αυτόματη γραφή] Και ξεκινάμε...



Μέσα από την εμπειρία που απέκτησα όλα αυτά τα χρόνια από την σχολική μου πορεία (γιατί αυτό είναι το μόνο που σίγουρα αποκτάς στο σχολείο, για τα άλλα θέλουν ψάξιμο και μετά προσπάθεια) και περισσότερο από αυτήν την τελευταία καθοριστική χρόνια ανακάλυψα (χωρίς τόσα χρόνια να θέλω να το πιστέψω) το πόσο κακό-φτιαγμένο και απόλυτα fuck your empty mind εκ- Παιδευτικό σύστημα έχουμε.
Έχουμε καταλήξει να είμαστε όχι μια άμορφη μάζα αλλά μία μονομορφική μάζα με όντα, άβουλα, χωρίς όνειρα, πεποιθήσεις, προσδοκίες, όρεξη για ζωή, χωρίς όρεξη για το καινούργιο το νέο, το διαφορετικό , το συναρπαστικό με μια συνήθεια να επαναπαυόμαστε σε αυτά που ήδη έχουμε χωρίς να προσπαθούμε για το κάτι παραπάνω και την εξέλιξη.
Και όλα αυτά τα δημιουργεί το σύστημα αυτό το απροσάρμοστο και αναχρονιστικό σύστημα που αναγκάζει παιδιά και εφήβους να μην αναπτύσσουν την φαντασία τους και κυρίως την κριτική σκέψη και μας οδηγεί σε έναν μονόδρομο ομαδικής σκέψης, φτάνοντας σε ένα σημείο να θεωρούμε το δημοφιλέστερο και το καλύτερο, κάτι τελείως "προβατοειδές".
Να και κάτι αφελές που πίστευα, ότι ένα κράτος του αναπτυγμένου κόσμου τον 21ο αιώνα δεν θέλει να έχει τους πολίτες υπό την καθοδήγηση του, ανδράποδα και υποχείρια του. Μα τι λάθος και πώς αυτό τώρα έκανε την εμφάνιση του σε μια τέτοια δύσκολη εποχή... Να που ο κόσμος δεν αντιδρά, δεν επιμένει, δεν αποφασίζει για τον εαυτό.. γιατί είμαστε απαίδευτοι στην πλειονότητα, γιατί αυτή η υποτιθέμενη παιδεία κάνει καλά την δουλειά "αυτών"
Φέτος ήταν μια χρονιά που μπορούσες να το διακρίνεις ξεκάθαρα, 2 φορές εκλογές με ποσοστά Χρυσής Αυγής στα ύψη, κάτι μνημόνια που τα δεχτήκαμε μουγκοί, και κάτι πανελλαδικές που μόνο για μαθητές δεν ήταν φτιαγμένες!

Αναρωτιέμαι τώρα εγώ γιατί δεν αντιδρούμε , γιατί δεν αντιδρούμε σε αυτό τον τρόπο μεταχείρισης μας δια μέσου της παιδείας, γιατί δεν αντιδρούμε σε αυτό το εξετασιοκεντρικό σύστημα, που ή θα γίνεις ένα τίποτα με πτυχίο ή ένα τίποτα[σκέτο], γιατί τόσα χρόνια δεν αντιδρούμε σε αυτές τις πανελλαδικές που σου καταστρέφουν για 9 μήνες την ψυχολογία και σε κάνουν να σκέφτεσαι μόνο με αριθμούς. Γιατί; Γιατί μένουμε άπραγοι σε τόσο σοβαρά θέματα και ασχολούμαστε με τα πιο βλακώδη πράγματα που υπάρχουν γύρω μας. Έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο αδιαφορίας για την εξέλιξη μας σαν άνθρωποι;


Άκουσα πρόσφατα ότι θα μειωθούν και άλλο οι επιχορηγήσεις προς τους δήμους με αποτέλεσμα "να πρέπει" να μειωθούν τα σχολικά έξοδα με πρώτη περικοπή στα έξοδα στη μεταφορά μαθητών(αφορά περίπου 200000 μαθητές [δελτίο Ant1] ). Αρά εκτός ότι δεν έχουμε σωστό εκπαιδευτικό σύστημα, πλέον θα κοπούν και δίοδοι στο να προσεγγίζουμε την εκπαίδευση. Άραγε δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να κοπούν τα έξοδα; Να κοπούν τεράστιοι μισθοί πολλών και όχι αυτών που ζουν στα όρια της φτώχειας; Που είναι το κοινωνικό κράτος και το κράτος δικαίου που έμαθα στο σχολείο ότι λέει το σύνταγμα μας; Νόμιζα ότι η οικονομική κρίση θα ήταν μια ευκαιρία να "τακτοποιηθούμε" σαν κράτος δυστυχώς αποδεικνύεται ότι καταστρεφόμαστε μέρα με την μέρα, και σαν κράτος και σαν κοινωνία. Εγκαταλείπουμε πολλά ιδεώδη και αξίες που είχαμε στο παρελθόν, γυρνάμε χρόνια πίσω και δεν ξέρω αν θα επανέλθουμε. Και όσο αν λεν "μαζί τα φάγαμε", ΟΧΙ, εγώ πότε δεν άρπαξα, δεν είχα αυτά που περίμενα από το κράτος. Και όσο και αν πίστευα στην Ελλάδα πριν λίγο καιρό, τώρα ποια δεν πιστεύω και δεν νομίζω να ξανα-πιστέψω εύκολα, και δεν είναι μόνο το κράτος που με έκανε να το πιστέψω αυτό, είναι εμείς που ζούμε μέσα σε αυτό, έχουμε χάσει την δύναμη μας , όχι σαν έθνος δεν είμαι εθνικιστής, αλλά σαν άνθρωποι έχουμε χάσει την ενεργητικότητα μας, δεν προσπαθούμε για εμάς, δεν αγωνιζόμαστε!

Και μία συμβουλή σε όλα τα τρίτο-λυκειόπαιδα, μην απογοητεύεστε και κάντε όσο πιο μεγάλα όνειρα  γίνετε! καλό υπόλοιπο καλοκαιριού 


6 σχόλια:

  1. ωραιο comeback με μια sad but true story!κουραγιο τριτολυκειοπαιδα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άλεξ περιμένουμε το δικό σου come back

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. να σαι καλά! Ευχαριστώ! μόλις μου έδωσες ώθηση να ξαναγραψω!

      Διαγραφή
  4. μπηκες δυναμικα ομως!
    και μονο επειδη ακους προντιτζι λατρεψα.
    εχεις απολυτο δικιο σε οσα λες και μακαρι και καποιοι αλλοι να το συνειδητοποιουσαν αυτο. αυτοι που τελος παντων ''μπορουν'' να μας βγαλουν απο αυτο το χαλι..
    καλη μας φοιτητικη ζωη.
    φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και μακαρι να βρεθουν οι "αυτοι".. θα αργησουν όμως..!
      καλη μας φοιτητικη ζωή!

      Διαγραφή

Τι θα μας πεις κι εσύ...