Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Village vS ... Town

Καταρχάς καλή χρονιά σε όλους!

Μετά από δυσκολίες με την σύνδεση , κ με την έλλειψη χρόνου λόγο διακοπών, είπα να ξαναγράψω κάτι!

Μένω σε χωριό, κ σαν έφηβος θέλω να πάω να μείνω σε μία πόλη , θεωρώντας ότι θα είναι καλύτερα από πολλές απόψεις! Είπα να γράψω εδώ, για να δω κ τις δικές απόψεις περί υπέρ κ κατά του κάθε τόπου κατοικίας!!
Δεν έχω ζήσει ποτέ σε πόλη για μεγάλο χρονικό διάστημα... οπότε τα παρακάτω είναι κατά πως βλέπω εγώ κάθε τόπο!

Το να ζεις σε ένα χωριό έχει κ τα μειονεκτήματα του αλλά κ κάποια (ας πούμε) πλεονεκτήματα! Πρώτο κ κύριο θέμα είναι η επιβίωση! Η πλειοψηφία των πολιτών εδώ ασχολούνται κυρίως με την γεωργία κ την κτηνοτροφία, ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν κάποια ταβέρνα η άλλου είδους μαγαζί, κ ακόμα πιο λίγοι αυτοί που έχουν "δουλεία γραφείου", οπότε ο αγώνας για επιβίωση είναι αρκετά δύσκολος!!! Βέβαια αυτό αφορά τους ενηλίκους αλλά οκ είναι σοβαρό θέμα! (ευτυχώς οι γονείς μ ανήκουν στις "δουλείες γραφείου" οπότε δεν έχω νιώσει στο πετσί μου τον αγώνα επιβίωσης)

Ας πάμε στα των εφήβων τώρα:
Σχολείο. Είμαστε ελάχιστα άτομα σε κάθε τάξη! Οκ, θα μου πεις αυτό είναι καλό είναι σαν φροντιστήριο , από την μία άποψη ναι, αλλά όταν είσαι ΜΟΝΟ 2 άτομα στην κατεύθυνση κ το ένα από αυτά δεν ασχολείται καν, δεν υπάρχει ανταγωνισμός, για να σ δώσει το ερέθισμα να προσπαθήσεις παραπάνω! Όταν η καθηγήτρια λέει, εγώ θα είμαι ο ανταγωνισμός σου, σκέφτεσαι "υπάρχει πρόβλημα"! Πέρα από αυτό, η εκπαίδευση σε ένα χωριό μπορεί να παρομοιαστεί με ένα στενό δρομάκι! Καθώς οι ευκαιρίες για να μάθεις ξένες γλώσσες κ πληροφορική είναι ελάχιστες! (πάλι καλά να λέω εδώ (Ριζώματα) υπάρχουν.. αλλά σε άλλα χωριά οι ευκαιρίες είναι μηδαμινές) Να μην αναφερθώ για τις ευκαιρίες για "καλλιτεχνική" πρόοδο, γιατί απλά δεν υπάρχουν κ φαντάζομαι κ σε κανένα άλλο χωριό!
Όλα αυτά τα μειονεκτήματα, βέβαια, μπορούν να συρρικνωθούν αν το χωριό βρίσκεται κοντά σε μια πόλη! Να ένα ακόμα θεματάκι του χωριού μου! Οι συγκοινωνίες! Για την κοντινότερη πόλη( Βέροια) υπάρχουν μόνο 2 λεωφορεία την ημέρα(!) κ όχι κ σε τόσο εξυπηρετικές ώρες!

Κ συνεχίζω, με ένα φλέγον θέμα (χαχα) "κουτσομπολιό". Σπάζοντας κάθε ρεκόρ , ξεπερνώντας ακόμα κ το πρακτορείο Ρόιτερ, τα νέα κ γενικά όλα τα κουτσομπολιά αυτού του χωριού μεταδίδονται τόσο γρήγορα όσο κάθε τι άλλο! Σαν έφηβος θες να κάνεις μια τρέλα, θες να κάνεις μια σχέση, θες θες θες. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το μάθει όλο το χωριό! Όλες οι ηλικιωμένες κ μη γυναικουλίτσες του χωριού, που είτε έχουν χάσει τον άντρα του είτε όχι, θα ξεχυθούν στους δρόμους να διαλευκάνουν κάθε υπόθεση!!Έχουν εισβάλει ακόμη κ στο σχολείο με την "μορφή" καθαρίστριας! Όσο για την αντίληψη ότι οι άνθρωποι στις μικρές κοινωνίες είναι πιο δεμένοι και υπάρχει κοινωνική αλληλεγγύη δεν ισχύει με τίποτα! Ο καθένας κοιτάει τον εαυτό του!

Μεταπιδάμαι σε ένα άλλο θέμα τώρα, που σίγουρα έχει απασχολήσει όσου έχουν ζήσει σε χωριό έστω κ ελάχιστους μήνες! Οι "δημόσιες σχέσεις". Η συναναστροφή με ανθρώπους με κάποιες διαφορετικές αντιλήψεις, με νέες ιδέες, με άλλους τρόπους Ζωής είναι ελάχιστες! Υπάρχει μια μονοτονία σε όλο το σκηνικό! Οι φίλοι γίνονται ένα πράγμα auto choice (αν κ ποτέ δεν μετανιώνεις π έχεις αυτούς φίλους η γνωριμία 16 ολόκληρων χρόνων σε κάνει να τους ξέρεις από έξω κ ανακατωτά!). Δεν θα μιλήσω για το θέμα των πιο προσωπικών σχέσεων διότι εδώ γίνεται no choice :P κοινώς "το χάσαμε το κορμί πατριώτη".

Διασκέδαση! Ο ναι, εδώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα! Υπάρχει μια ατελείωτη βαρεμάρα σε ότι υπάρχει για να διασκεδάσεις! υπάρχουν φορές που μπορεί να περάσεις πολύ ωραία αλλά πόσο διασκέδαση να υπάρξει αφού κ σε αυτό τον τομέα υπάρχει μια μονοτονία! Τα ίδια κ τα ίδια! 

Ας βάλω ένα στοπ στα μειονεκτήματα γιατί ξέχασα τι άλλο ήθελα να πω!

Πλεονεκτήματα! Θα μπορούσα να αφιερώσω μόνο μια σειρά του κειμένου για αυτά!
" Ρε φιλε ζεις μες την φύση, καθαρός αέρας τι άλλο θες;" θα έλεγαν πολλοί! Ναι μπορείς να το χαρακτηρίσεις ως πλεονέκτημα! αλλά για μας που ζούμε εδώ δεν μας κάνει αίσθηση το όλο θέμα κ ειδικά αν έχεις όλα τα παραπάνω που ανέφερα στο μυαλό σου! Ακόμη, η ελευθερία που υπάρχει είναι ένα ωραίο αίσθημα! Τα παιδιά από πολύ μικρές ηλικίες ξεχύνονται στα πάρκα κ στις πλατείες χωρίς οι γονείς να έχουν την έγνοια μεγάλου κινδύνου! Υπάρχει μια αίσθηση ελευθερίας που πιστεύω δεν υπάρχει στα αστικά κέντρα, φόβοι δεν υπάρχουν  αντίθετα ελυευθερία κινήσεων κ πολύ μεγάλη όρεξη για παιχνίδι! 
Τέλος κ από πλεονεκτήματα! Η τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να σκεφτώ άλλα!

Αντίθετα, τώρα, σε μια πόλη υπάρχουν οι επιλογές, οι ευκαιρίες, σε ένα πολύ πιο τεράστιο βαθμό από ένα χωρό! Γνωριμίες, διασυνδέσεις, διασκέδαση, φιλίες, ευκαιρίες εργασίας, κ όλα αυτά που ανέφερα στα μειονεκτήματα του χωριού υπάρχουν! Τελειώνοντας, μειονεκτήματα δεν μπορώ να σκεφτώ να υπάρχουν σε σχέση με ένα χωριό! Λεν καυσαέρια, βρομιά. Δεν νομίζω να υπάρχει τέτοιο θέμα σε επαρχιακές πόλεις όπως Βέροια, Κατερίνη κλπ!!

Η άποψη μου είναι ότι είναι πολύ καλύτερο να ζεις σε μια πόλη από όλες τις απόψεις! Αλλά θέλω να δω και τις δικές σας! Γι' αυτό γράψτε σχόλια όπου θα λέτε τις δικές απόψεις για το θέμα ακόμη κ πλεονεκτήματα κ μειονεκτήματα!

Υ.Γ 1 : Ευτυχώς το χωριό μου είναι αρκετά αναπτυγμένο! Κ δεν μπορώ να ακούω ανθρώπους να λεν ότι όλα τα χωριά είναι δεκαετίες πίσω!
Υ.Γ 2: Προτείνεται μ κανένα blog
Υ.Γ 3: Οι στατιστικές σε εσάς λειτουργούν;

12 σχόλια:

  1. Κοιτα φιλτατε,μεγαλωσαμε μαζι και εχω τις ιδιες εμπειριες με εσενα στο χωριο.Το οτι μετακομισα στην πολη δεν το εχω μετανιωσει σε καμια περιπτωση,ομως μη φανταστεις οτι ειναι και κατι τρομερο και οτι ξαφνικα ανοιγεται ο κοσμος και εχεις τοσα πολλα να κανεις!Γιατι στο τελος,θα το επιθυμησεις το ατιμο το χωριο και θα γυρνας σε αυτο!Σαφως εχει τα πλεονεκτηματα η πολη,δε διαφωνω και ξερεις την αποψη μου για τη διασκεδαση(γκουχ γκουχ!) στα Ριζωματα!Νομιζω πως το καλυτερο ειναι να εχεις τη δυνατοτητα να εισαι και στα 2!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χμμμμμ.........έχω διαβάσει ατέλειωτα κείμενα με αυτό το θέμα.....και εγώ προσωπικά δεν θα παραθέσω αρνητικά ή θετικά μιας και έχω ζήσει μόνο σε πόλη.

    Το μόνο που θα σχολιάσω είναι για τα καυσαέρια που ανέφερες. Η αλήθεια είναι πως όποτε ανεβαίνω στο χωριό μου (Ριζώματα^^) κοιμάμαι την νύχτα τελείως διαφορετικά. Ο αέρας έχει μια άλλη χρειά, τόσο όμορφη που απλός δεν τον χορταίνω. Ξέρω πως αυτό θα σου φανεί περίεργο μιας που εσύ δεν μπορείς να το παρατηρήσεις, αλλά προσπάθησε να το καταλάβεις!

    Καλό σου απόγευμα/βράδυ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλεξ, δεν ξέρω κατα πόσο εγώ θα επιθυμούσα το χωριό! :/ τώρα όσο για την μουσική το βλέπω κ το ξέρω! Η δυνατότητα να είσαι κ στα 2 έχει πολλούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψην!

    Δανάη, μπορεί και να έχεις δίκαιο, δεν το εχω παρατηρήσει αλλά γενικά οταν ξεβολεύομαι απο το κρεβάτι μου είναι διαφορετικά :Ρ
    Από άλλα Ριζώματα είσαι κ δν σε ξέρω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή Χρονιά Sakis :)
    Αναρτήσαμε τις σκέψεις σου εδώ:
    http://hamomilaki.blogspot.com/2011/01/village-vs-town.html
    Με εκτίμηση και αγάπη
    το χαμομηλάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ SAKIS.
    Αν θές επισκέψου το μπλόκ μου.Γράφεις υπέροχα και πολλές αλήθειες που πονάνε μερικούς.

    http://nitsa2009.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σακι θα σου απλος οτι μεγαλωσα σε ενα χωριο της βεροιας, ορεινο και στην ηλικια του λυκειου μετακομισα στην Θεσ/νικη.
    καθε Σ/Κ ημουν στο χωριο, εκει ειχα τους φιλους μου, εκει ηξερα που να παω, που να βγω.
    δεν λεω καλη ειναι η πολη, στην αρχη νομιζα οτι εκει δεν εχει κοτσομπολια, δεν σε ξερει κανεις
    και σιγα σιγα ειδα οτι δεν αλλαζουν και πολλα
    τωρα οτι μπορεις να βγεις να πας σινεμα, θεατρο καμια συναυλια οκ εδω εχει οτι θες, αλλα... δεν μπορεις να πας για διαφορους λογους
    σκεψου οτι εγω για να παω στο κεντρο της πολης θελω 45 λεπτα με το αυτοκινητο, ποιο γρηγορα ερχομαι στη Βεροια
    βλεπεις εδω εχει οτι θες αλλα σε μεγαλες αποστασεις απο το σπιτι σου, εδω τρεχεις και δεν προλαβαινεις, αληθεια σου λεω
    τωρα ειμαι μανα δυο παιδιων και πραγματικα θα εκανα τα παντα για να ξαναπαω στο χωριο μου
    να μπορουν τα παιδια μου να παιζουν ανεμελα στο παρκο ή στην πλατεια χωρις εγω να πρεπει να ειμαι εκει φυλακας αγγελος
    να αναπνεουν καθαρο αερα, να κανουν φιλους απο κοντα και οχι απο το διαδυκτιο
    και ναι νομιζω οτι... παρ ολα τα μειονεκτιματα που εχει το να ζεις σε ενα χωριο να σκεφτεσαι οτι πολλα μειονεκτιματα εχουν και οι πολεις
    μεγαλωσεις λιγο ακομα και μπορεσεις να αποκτησεις δικο σου μεταφορικο μεσον ολα θα τα προβληματα θα λυθουν ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @nitsa2009 σε ευχαριστω πολύ!

    @Ελευθερία έχεις τα δίκια σ κ εσυ! Πολλά παιδιά ακόμα κ τώρα το Σ/Κ επιστρέφουν στο χωριό. Όσο το θέμα για το παιδιά σ σκέψου το λίγο καλύτερα.. δεν θα έχουν τόσες ευκαιρίες όσα τα υπόλοιπα αν ζουν σε χωριό! Βέβαια, κ η ψυχική ηρεμία όταν αυτά είναι μακριά σ παίζει σπουδαίο ρόλο, ίσως κ το πιο σημαντικό!
    Τώρα, για το όταν εγώ θα αποκτήσω μεταφορικό μέσον ναι συμφωνώ απόλυτα οτι θα μου λύσει πολλά προβλήματα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε,
    λοιπον εγω εμενα σε χωριο και οταν πηγαινα λυκειο ελεγα ποτε θα φυγω... Εφυγα. Πηγα Αθηνα για σπουδες. Ακου αν θες μια συμβουλη που θα σου δωσω. Οσες επιλογες και να εχεις για να περασεις τον χρονο σου στην πολη ποτε δεν θα συγρινονται με ενα καφεδακι, με τους φιλους με τους οποιους μεεγαλοσες, στην μοναδικη καφετερια του χωριου. 1 ωρα στο κολονακι δεν θα συγριθει ποτε με μια ωρα βολτας με το αμαξι σε επαρχειακους δρομους. Ενα ποτο στο "W" δεν θα συγκριθει με ενα πιομα στο σπιτι ενος φιλου σου η με μια μπυρα στην παραλια. Ασυγκριτο το αισθημα να βγαινεις το ππωι απο το σπιτι σου και να πας στην δουλεια σου με το να βγαινεις απο το σπιτι σου και να σου λενε και να λές ΚΑΛΗΜΕΡΑ. Εγραψες οτι στο χωριο δεν μπορεις να κανεις μια τρελα γιατι θα το μαθουν ολοι,. Καταρχην αν σε νιαζει τι σκευτονται οι αλλοι εχεις χασει το παιχνιδι, αλλα και στην πολη τι νομιζεις οτι θα κανεις? Εχω κανει τρελες και Μ@λ@κιες στο χωριο που στην αθηνα θα με βαζανε μεσα δεμενο χειροποδαρα. Πραγματα τα οποια οταν τα λεω στους αθηναιους φιλους μου ειναι ετοιμοι να το κανουν ταινεια, ενω στο χωριο ειναι θεμα συζητισης αντε για μια μερα... Διασκέδαση: Οκ μαζι σου 100% να πας σε κλαμπ και μπουζουκια... αλλα στο χωριο σου θα πηγαινες λιγοτερο? Εγω περισσοτερο βγαινω στο χωριο παρα στην πολη. Οι λογοι ειναι πολυ , ακριβια, υπερβολικα πολυς κοσμος... ασε το αλλο που για να πας για ενα ποτο θες 3 ωρες στο τηλεφωνο για να κανονισεις μερος που να μπορει ολη η παρεα + 1 ωρα για να πας στην διαρκεια τις οποιας θα εχεις ξενερωσει και θα θες να πας σπιτι σου.. Το θετικο τις πολης ειναι οτι ανοιγουν τα ματια σου σε νεες νοοτροπιες και αποψεις. Αλλα και αυτο στην εποχη του internet μου φενετε λιγο ατοπο...Οι κοπελες ειναι μεγαλο κεφαλαιο... οκ στο χωριο το χάσαμε το κορμι πατριότη, ΤΩΡΑ. κατσε να μεγαλοσεις λιγο και να μπορεις να κυκλοφορεις ποιο ευκολα... Η κοπελα στο χωριο ειναι 1000 φορες καλυτερη απο την κοπελα που θα εχεις στην πολη απο την αποψη οτι στην πολη θα την βλεπεις 1-2 φορες την βδομαδα και αν.... Οσο για τις ευκαιριες που ειπε ο Sakis... ενα θα πω. Μεγαλωσα σε χωριο εμαθα 3 γλωσσες, στο σχολειο μου ειμασταν 11 παιδια και οι τρεις ταξεις του λυκειου και οι 9 απο αυτα τα παιδια πηραμε στις πανελληνιες πανω απο 17. αλλα επειδη εμενα αυτα τα πανεληνιες και γλωσσες και πληροφορικες δεν μου λενε τιποτα, ευκαιρια στην ζωη ειναι να μαθεις να ζεις με την φυση, το μιαλο σου να μην ειναι κολλημενο στο PC. Να βλεπεις την θαλασσα καθε μερα οχι οταν πας παραλιακη να βλεπεις το βουνο και να ξερεις καθε πετρα του και καθε πλευρα οχι να ζεις το βουνο μεσα απο το χιονοδρομικο. Ευκαιρια ειναι να ξερεις να περνας καθε δευτερολεπτο του χρονου σου με ανθρώπους οχι με ανθρωπους μεσω msn και skype. Αλλο το γελιο αλλο το LOL. Ευκαιρια ειναι να ξερεις να ψαρευεις να κυνηγας να οδηγεις εκτος μποτιαρισματος... αυτα απο μενα που μπικα εδω τυχαια βαζοντας στο google την λεξη χωριο γιατι δεν βγαινει απο το μιαλο μου οτι θελω 38 ακομα μερες μεχρι να παρω αδεια και να παω κατω να ποιο ενα καφε στον ηλιο χωρις να εχω κανονισει με κανεναν και μεχρι να πιω την πρωτη γουλια να εχουν ερθει και να εχουν καθισει μαζι μου ΦΙΛΟΙ οχι γνωστοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. λοιπον φιλε μου Σακι,ηθελα και γω να φυγω σαν νεολαια που ημουνα απο το χωριο μου. και το εκανα πηγα εξω και σπουδασα σε μια πρωτευουσα της ευρωπης και ανοιξαν τα ματια μου,τελειωσα τις σπουδες μου και ηθελα και αλλο να κατσω μακρια απο το χωριουδακι μου και πηγα και εμεινα σε 1 μεγαλη πολη της ελαδας.
    αuτο που καταλαβα ειναι οτι ανεξαρτητα απο το που εχεις μεγαλωσει και ζεις πρεπει να εχεις ανοιχτους τους οριζοντες σου να δοκιμασεις πραγματα για να επιλεξεις εσυ ο ιδιος που ειναι καλιτερα να ζεις
    οχι να κοιτας τις στατιστικες και αυτα που θα σου πει ο καθενας
    αν με ρωτισεις τωρα, αυτο που θα σου πω ειναι οτι ζω στο χωριο μου ,εκει που μεγαλωσα και καθε πρωι βλεπω τη θαλασσα και οχι τα απλυτα της γειτωνισας
    το χωριο μου βεβεα ειναι 30min με το αμαξι απο την πολη ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητε μου Σακη
    Ενα εχω να σου πω...σαν το χωριο σου πουθενα!
    Σ'αυτα που λες περι διασκεδασης και ευκαιριων εχεις απολυτο δικιο!και εμενα αν μου ελεγαν τωρα να μετακομισω στο χωριο δεν θα το προτιμουσω χωρις ομως να το απορριπτω εντελως!στο θεμα της εκπαιδευσης ειμαι καθετη!σε ενα χωριο λιγοι ειναι αυτοι που προοδευουν!τα παιδια(οπως εχεις πει στο αρθρο σου)δν εχουν ανταγωνισμο μετα3υ τους και αυτο εχει ως αποτελεσμα τις περισσοτερες φορες να μην τελειωνουν καν το σχολειο,παρατώντας το!
    τελος παντων για να μην μακρυγορω δν θα προτιμουσα να ζουσα σε χωριο!αλλα το να εχεις ενα χωριο στο οποιο εχεις περασει τοσα πολλα με τους παιδικους σου φιλους ειναι οτι καλυτερο για μια αποδραση απο την πολη!για αυτο και εγω προτιμω μερικα Σαββατοκυρια,τις διακοπες Χριστουγεννων και Πασχα και τα καλοκαιρια να τα περναω στο χωριο μου οπου υπαρχουν ανθρωποι που αγαπω!
    Μαιρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κοιτα. Ειμαι γεννημα θρεμα θεσσαλονικα με καταγωγη απο εδω και απο Αθηνα. Οπως καταλαβαινεις λοιπον, δεν εχω καταγωγη καθολου απο χωριο, ουτε απο επαρχια οποτε δεν ξερω πως ειναι η ζωη εκει. Παντως αυτο που βλεπω, ειναι πως οι περισσοτεροι ανθρωποι που ερχονται απο χωριο(η επαρχια) στην πολη, απο ενα σημειο και μετα δεν την αντεχουν. Ξερω πολλους ανθρωπους που μενουν Θεσσαλονκη και καθε σ/κ ειναι στο χωριο τους. Εμενα προσωπικα μαρεσει ο κοσμος η φασαρια της πολης, και δε θα προτιμουσα να μενω σε χωριο. Αλλα νομιζω οτι ειναι οπως συνηθισεις και εσυ αν πας σε μεγαλη πολη, θα θελεις μετα να γυρισεις πισω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το θέμα είναι τι ζωή θέλεις να κάνεις!!!!
    Καταλαβαίνω οτι είσαι νέος και θέλεις να ζήσεις κάποια πράγματα και καλά κάνεις.
    Οκ στην πόλη έχεις κάποιες επιλογές στην έξοδο, στις παρέες και στις σχέσεις.
    Αλλά και εδώ κουτσομπολεύουν.
    Ρίσκαρε το και κάνε αυτό που νομίζεις καλύτερο για σένα. Κι αν δεν σ'αρέσει το αλλάζεις. θα έχεις αποκτήσει εμπειρίες και άλλους τρόπους σκέψης. Και αυτό αφορά ότι απόφαση κι αν πάρεις.
    Προσωπικά μεγάλωσα και γεννήθηκα στην Αθήνα και έζησα λίγο και επαρχία. Πλέον ξέρω οτι προτιμώ την ποιότητα της επαρχίας.
    Αυτά βέβαια είναι γούστα!!!!
    Και συνήθως αυτό που δεν έχουμε αυτό αναζητάμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι θα μας πεις κι εσύ...